“Dođi u Kaštela,
tamo te čekam ja,
u maloj barčici na obali…”

Grad Kaštela sastoji se od sedam malih, pitoresknih mjesta nanizanih jedan do drugoga na obali lijepoga mediteranskog zaljeva. Redom se nazivaju: Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi, Štafilić. Svi su oni nastali na prijelazu iz srednjega vijeka u renesansu kada su splitski i trogirski veleposjednici i plemići odlučili na samoj obali Kaštelanskoga zaljeva sagraditi utvrde, odnosno kastela, kako bi se obranili od brojnih neprijatelja koji su tada prijetili stanovnicima obalnih gradića i s kopna i s mora. Sagrađeno je ukupno dvadesetak utvrda, a oko sedam najvećih nastalo je sedam malih gradića, koje danas jednim imenom nazivamo Kaštela.

Kaštela su smještena između dva UNESCO-va grada; jedinstvenoga Splita, grada rođenog iz palače rimskoga cara Dioklecijana te prekrasnoga Trogira. Osim Splita i Trogira, tu je i drevna rimska metropola Salona, otoci Hvar, Brač, Čiovo, Šolta, živopisna, neponovljiva mjesta Dalmatinske zagore i mnoga druga mjesta koja se iz Kaštela brzo i lako mogu posjetiti.

Danas su Kaštela grad koji hvata korak s modernim vremenima, ali u kojemu su bogata tradicija i dramatična povijest vidljivi na svakome koraku. Kaštelani će vam i sami rado ispričati koju od zanimljivih priča iz bogate kaštelanske prošlosti, poput one o Miljenku i Dobrili, kaštelasnkim Romeu i Juliji ili one o najstarijoj maslini na Jadranu (više od 1500.godina). Grad je sve popularnija turistička destinacija s pravom mediteranskom klimom i temperamentom, izvrsnom hranom te bogatim i raznovrsnim, kulturnim životom.